X

熱門

    CIBS節目:泰戈爾作品看印度文化:詩歌 (Indian Literature: Tagore's Poetry)

    簡介

    GIST

    Rabindranath Tagore was a Bengali polymath.  He was famous in reshaping Bengali literature and music, as well as Indian art with Contextual Modernism in the late 19th and early 20th centuries.  He was the author of the songs of offering, "Gitanjali", because of which, he won the Nobel Prize in Literature in 1913.  A group of Indians and Pakistani people are producing the programme to introduce Tagore to Hong Kong by reciting his poems in Cantonese, English and Bengali.

    泰戈爾是印度文學巨匠,作品充滿印度文化色彩。詩歌創作豐富,以萬多字嘅長篇詩歌《吉檀迦利》為創作高峰,他在1913年獲得諾貝爾文學獎。一班在香港的印巴人士,一齊用廣東話、英文、印度文朗誦泰戈爾詩歌,等大家一齊認識。 Feedback 意見

    *廣播語言 Broadcast Language(s): 廣東話Cantonese、英語 English、印地語Hindi

    Feedback
    意見

    最新

    LATEST
    02/04/2022

    第十三集 情人會帶給你甚麼?

    泰戈爾接受過西方教育,或者同時影響佢嘅愛情觀,思想同19世紀嘅印度多少有分別,傾向自由主義。喺佢嘅著作《情人的禮物》裡面,就充滿表達咗佢嘅愛情觀,其中更有悼念亡妻嘅詩篇:「我原以為對她有話可說,當我們在籬笆上四目相遇。可她去了另一個世界。」

    意見
    Feedback

    02/04/2022 - 足本 Full (HKT 22:05 - 22:35)

    重溫

    CATCHUP
    X

    第三集 不要以為孩子無知,他懂的比你多

    人生不同階段有其做人之道,孩童也不例外。泰戈爾在「孩童之道」道,孩童只要願意,便可隨時飛上天、說聰明話,卻要裝天真,如乞丐般來到世界,只為得到媽媽的愛。本無束縛在新月世界,卻甘願約束在媽媽那充滿憐與愛的帶子中。

    孩童想得到父母的愛,反之亦然。泰戈爾在「孩子的世界」道,孩子的世界已有星星、雲朵和彩虹娛悅他,那些又啞又不良於行者,亦帶他們的故事擠在他窗前。父母想要在孩子自己的世界的中心佔一角清淨地,也非必然。

    意見
    Feedback

    香港電台普通話台

    22/01/2022 - 足本 Full (HKT 22:05 - 22:35)

    • 網站獲奬:

    • 在新分頁開啟第五屆傳媒轉型大獎
    • 在新分頁開啟2014優秀網站選舉十大優秀網站