熱門

X

    藝文谷

    簡介

    GIST

    主持人:李秋婷


    節目簡介


    文化藝術蘊藏令生活更豐盛更美好的力量。《藝文谷》— 這本逢星期六出版,由香港電台文教組製作的「藝文雜誌」,每星期帶來不同專題、人物訪問,以及最新的藝文資訊。

     

    電台收聽

    香港電台第二台,逢星期六晚上9:00至10:00播出。

     

    Podcast 收聽或訂閱

    https://podcast.rthk.hk/podcast/item.php?pid=1540&lang=zh-CN

    瀏覽香港電台文教組「藝文一格」網頁

    rthk.hk/artitude


    最新

    LATEST
    24/02/2024
    相片集
    相片集

    #252 香港文化博物館「絕代芳華・梅艷芳」展覽 / 第52屆香港藝術節 / 彩虹眷村與彩虹爺爺 / 行為藝術之母 - 阿布拉莫維奇 / 香港許願節2024 / 尖咀夜繽紛 - 「夜遊尖咀 」打卡攝影比賽 / 尖咀夜繽紛 - 大型座地發光裝置

    「舞台豐富了我的心,豐富了我的一生,其實只有在舞台上,才重拾我的自尊!」一代巨星梅艷芳逝世二十週年,香港文化博物館舉辦「絕代芳華・梅艷芳」展覽,回顧Mui 姐喺流行文化嘅貢獻。展覽策劃人一級助理館長(歷史/民俗)周志廉Joseph 話展場裏面有幾件Mui 姐鐵粉絕對不能錯過嘅展品。

    香港最大型嘅藝術節「香港藝術節 」嚟到第52屆,節目總監梁掌瑋 Grace 話仲記得第一屆嘅時候自己排隊買飛嘅畫面,佢同大家回顧過去嘅精華,又會喺今屆以百計嘅活動當中,作出重點推介~

    24/02/2024 - 足本 Full (HKT 21:00 - 22:00)

    預告

    UPCOMING
    02/03/2024
    相片集
    相片集

    #253 誇啦啦藝術集滙「從文本到舞臺」《鬥智》 / 香港森林浴 x 心說工作室 「森林韻律‧ 藝術印記」 驚蟄 ‧春分 / 藝在無窮:奧斯瓦爾多·瓜亞薩明 / 藝聞全世界:古斯塔夫·克林姆 / #ddHK設計#香港地 —Andy Rementer「海洋知心友」

    《三國演義》係中國四大名著之一,呢個故事家傳戶曉,唔知大家最鍾意邊個人物呢?誇啦啦藝術集匯藝術總監黃清霞博士 Dr Ooi 從小就好喜歡諸葛亮,特別鍾情諸葛亮同周瑜鬥智嘅情節,於是趁住今次時機,將故事改編,以「獨特」嘅方式呈現觀眾眼前。到底年青演員黃婉華 Franchesca 飾演邊個角色?今次《鬥智》嘅表現手法有幾「與眾不同」?


    行山、公園散步,或者郊野公園野餐、燒烤,同樣係接觸大自然嘅活動,但係森林療癒嚮導 Amanda Yik 話呢類型活動同「森林浴 ((shinrin-yoku) 」大不同,究竟森林浴係乜嘢活動,佢結合藝術創作又會有乜嘢效果?中國傳統智慧二十四節氣當中嘅「驚蟄」、「春分」,同「森林韻律x 藝術印記」嘅活動有乜嘢關係?


    有與趣嘅朋友,記住唔好錯過喇!

    重溫

    CATCHUP
    12 - 02
    2023 - 2024
    香港電台第二台

    24/02/2024

    17/02/2024

    10/02/2024

    03/02/2024

    27/01/2024

    20/01/2024

    13/01/2024

    06/01/2024

    30/12/2023

    23/12/2023

    X

    #223《再見啟德,謝謝你!》聯展 與芭蕾舞導賞講座系列「皆大歡喜」

    主持人:李秋婷

    啟德攝影聯展 x 芭蕾舞導賞講座 @藝文谷

    啟德機場1925年啟用,至1998年7月6日正式停止運作。在機場關閉的前夕,攝影師朱迅拿起照相機及攝錄機,於九龍城一帶記錄了歷史時刻。攝影展《再見啟德,謝謝你》,帶大家從圖像回味香港歷史。 

    舞蹈教育家劉玉華,14年來不斷舉辦芭蕾舞導賞講座,向大眾分享欣賞這種表演藝術的不同角度。她接受《藝文谷》訪問,介紹名為「皆大歡喜」的講座,包羅由神仙故事、童話、文學名著、神話傳說等改編的芭蕾舞喜劇。

    香港電台第二台

    22/07/2023 - 足本 Full (HKT 21:00 - 22:00)